Der er mange regler inden for fotografering, men regler er til for at blive brudt. En af disse regler er at man bør undgå lys direkte ind i objektivet, bedre kendt som modlys.

Modlys kan bruges kreativt og tilføje et billede en fed effekt. Og det er faktisk ikke så svært.

Først skal man sørge for at kameraet køre på manuel. Når lyset kommer direkte ind i kameraet, kan det have svært ved at fastslå de rette indstillinger. Derfor er det vigtigt selv at styre indstillingerne. Da dette er en kreativ effekt, er der ikke nogen bestemte indstillinger, det afhænger af hvad man vil opnå ved billedet.

Her har jeg eksponeret billedet, så min datters ansigt er blevet korrekt eksponeret. Det resultere så i overeksponering i baggrunden og noget af hendes hår. Netop overeksponering og udbrændte områder vil ofte forekomme ved fotografering i modlys.

Fototips til bedre billeder

1/160 sek. – ISO 1600 – f/2.8 – 35mm

Dette billede viser også en anden fed effekt der kan opnåes ved fotografering i modlys, nemlig lens flares (Ses lige under hendes hoved). Lens flares er forskellige fra objektiv til objektiv. Nogen objektiver har nemmere ved at skabe lens flares end andre.

Modlys kan også bruges til at skabe silhuetter. Her skal kameraet indstilles efter baggrunden, så motivet bliver undereksponeret. Det er også en fordel at lade motivet dække det meste af lyskilden, det giver størst effekt. Her er et eksempel.

Dette er en kreativ effekt, så det er med at prøve sig frem. Som skrevet tidligere er det nødvendigt at køre i manuel, så der er fuld kontrol over indstillingerne. En anden ting der kan hjælpe er at holde lyskilden i siden af billedet eller i et hjørne. Dette øger også muligheden for lens flares, hvis dette er selvfølgelig er ønskeligt. Autofokus kan have svært ved at ramme plet hver gang, så sørg for at fange flere billeder, så er der større chance for at nogen er i fokus.