Hvad skal du være opmærksom på, når du bestiller billeder fra digitale filer.

Når man laver billeder fra sit digital kamera skal man være opmærksom på, at billeder laves som papirbilleder, stiller langt større krav til opløsning end din monitor.

DPI ? hvad er DPI.

DPI betyder prikker pr tomme, eller i fagsprog “DOTS PER INCH” en måleenhed for opløsning.

På din monitor vises billederne typisk med 72 DPI.

Papirbilleder laves i 300 DPI, for at kunne kaldes fotografisk kvalitet. Det betyder at papirbilleder kræver over mere end 4 gange så høj en opløsning, end når de blot skal ses på en skærm. Derfor kan man til tider blive lidt snydt af kvaliteten af sine ny fremkaldte billeder. 

For de så jo perfekte ud på skærmen – men noget kantede som print.

Kvaliteten af dine kopier afhænger først og fremmest af billedernes opløsning og printformatet. 

Jo flere billedpunkter pr. cm, der printes, desto skarpere og bedre bliver resultatet.

Sørg derfor for at indstille den højeste opløsning på dit digitalkamera.

På vores digital bestinningsystem kan du kontrollere den opløsning, som du maksimalt skal anvende for at få et godt resultat.

Under bestillingen behøver du naturligvis ikke have din lommeregner klar. 

Systemets kvalitetskontrol angiver de formater, du kan anvende til alle billederne. Kvaliteten af det enkelte billede vises i kvalitetsoversigten. Og vises i let forstålige farvekoder.

Hvis der markeres med gult = er det en advarsel for at dit print ikke helt lever op til det man kalder “rigtig” fotografisk kvalitet.

Ved rød lampe = billedet vil naturligvis kunne printes. MEN vi vil råde dig til at lave et mindre print, ellers vil kvaliten af dit billlede bliver tvivlsom.

I skemaet herunder kan du se den størst tilrådelige printstørrelser.

BilledopløsningMax. printområde
2048×1536 (Svarer til 3 megapixel)40×30 cm
1600×1200 (Svarer til 2 megapixel)32×24 cm
1024×76820×15 cm
640×48013×9 cm

Vi har fotograferet i byerne i Vestjylland:

Når du bestiller billeder fra digital medier. Bør du være opmærksom på følgende.

De fleste digitalkameraer tager billeder, som svare i brede og højde til din computerskærm dvs. 3:4 (forholdet på et traditionelt analogt kamera er typisk 2:3 eller 24x36mm). Der betyder, når du bestiller et digitalt print på 10×15 cm, vil højden på dit print være 10 cm, men længden ikke bliver 15cm, men kun bliver ca. 13,6 cm.

Formatet passer simpelthen ikke til forholdet 3:4.

Hvis du alligevel ønsker dine prints i 2:3 forholdet skal du beskære dine digitale billede i et billedebehandlingsprogram.

Dette kan du gøre ved hjælp af software som fulgte med dit kamera, eller i et billedbehandlingsprogram som for eksempel Adobe Photoshop.

Endelig er der nogle digitalkameraer, som kan indstilles til at optage i forholdet 2:3, hvorfor der ikke vil være afvigelser af printets størrelse fra de oplyste bestillingsformater.

Indhold